Blog

Holland Animation Film Festival

Liefhebbers van animatiefilms konden afgelopen week hun hart ophalen in Utrecht: het Holland Animation Film Festival vond hier plaats.  Tijdens dit festival werden animatiefilms van over de hele wereld in de spotlights gezet. Denk hierbij aan films zoals Kubo and the Two Strings, The Red Turtle, Seoul Station, Window Horses en nog vele andere animatiefilms.

Er was genoeg te zien en te beleven, zo werden er talkshows, lezingen en masterclasses gegeven. Michael Dudok de Wit, regisseur van de Oscar-genomineerde film The Red Turtle, gaf een masterclass. Dudok is tevens een van de juryleden van de competities die plaatsvonden tijdens dit festival, waarin verschillende filmmakers van over de hele wereld met elkaar de strijd aangingen. Er zijn vijf verschillende competities: beste korte film, beste lange film, beste internationale studenten film, Beste Nederlandse animatie, en HAFF Junior.

Drie opmerkelijke films die een prijs hebben gewonnen in deze competities zijn:


Polska Warrior

Polska Warrior, een film van Camiel Schouwenaar, ging er vandoor met de prijs voor beste Nederlandse animatie. De film vertelt het verhaal van Eryk, een jongetje dat een onbetwiste held is in de game Goldhunter. In deze game speelt hij onder zijn alias Polska Warrior. Ondertussen merkt niemand in het echte leven deze held op. Zijn game-buddy Laura helpt hem inzien dat hij zijn game-vaardigheden ook in het echte leven kan gebruiken. Wanneer Eryk dit door heeft besluit hij het op te nemen tegen zijn dominante vader. De jury noemt deze film: “een verhaal met een hart”.

 

Nighthawk

De film Nighthawk van Spela Cadez heeft de prijs gewonnen in de categorie korte animatie. Nighthawk gaat over agenten die een das vinden. Roerloos en alleen op een landweg. Wanneer ze dichterbij komen merken ze dat de das gelukkig niet dood is; hij is stomdronken! Wanneer de agenten de das van de weg af willen halen, wordt de das wakker en gaat het verhaal ineens een hele andere kant op. Reactie van de jury: “We vonden het verhaal erg interessant en de hoofdpersoon was ongelooflijk levend.”

 The Red Turtle

We noemden hem al eerder: de animatiefilm The Red Turtle. De film heeft op het Holland Animation Film Festival de prijs voor beste lange animatiefilm gewonnen. The Red Turtle is geregisseerd door Michael Dudok de Wit en is gemaakt met een team dat uit verschillende nationaliteiten bestaat. Zo werkten er mensen uit Frankrijk, België en Japan aan de film. De film vertelt het verhaal van een schipbreukeling die aanspoelt op een eiland waar hij wanhopig van probeert te ontsnappen. Zijn leven verandert wanneer hij op een dag een mysterieuze schildpad tegen komt. De jury noemde deze film “Een film waar de Aziatische en westerse cultuur elkaar ontmoeten.”