Blog

Wat maakt een locatie geschikt voor een filmworkshop?

Als je een workshop hebt geboekt bij TVworkshop hoef je eigenlijk nog maar één ding zelf te doen: een locatie uitkiezen. Dat kan een uitdaging zijn; niet iedereen weet meteen een plek te bedenken. Eigenlijk is alles mogelijk maar er zijn wel wat punten waar je op kunt letten.

Toestemming voor filmen

Als je kiest voor een openbare binnenruimte, zoals een café, dan is het slim om van tevoren na te gaan of er gefilmd mag worden. Niet iedere café-eigenaar wil de hele middag een cameraploeg over de vloer. Ook zijn er plekken waar sowieso niet gefilmd mag worden (of alleen door officiële media), zoals stations.

De grootte van de ruimte

Een zakelijk gezelschap bestaat vaak uit meer dan 30 personen. Je werkt dan in verschillende groepen van 15 personen aan losse films. Het is dan niet fijn als je elkaar steeds in de weg loopt. Een eventlocatie of bedrijfspand heeft vaak meerdere ruimtes. Dat komt de afwisseling in de films ook nog eens ten goede.

Omgeving

Omdat er natuurlijk ook geluid wordt opgenomen tijdens onze workshops, is het belangrijk dat dit geluid er goed op komt te staan. Daarom is een locatie met veel omgevingsgeluid niet zo handig. Daarnaast is het slim om rekening te houden met andere mensen. Ook al ben je in een openbare ruimte, niet iedereen vindt het leuk om ongevraagd gefilmd te worden. Bovendien kan de aanwezigheid van veel onbekende mensen op de achtergrond storend zijn in de film die je maakt.

De sfeer

Afhankelijk van de film die je gaat maken, is het goed om naar de sfeer van een bepaalde omgeving te kijken. Zo hebben we eens op een begraafplaats gefilmd met ‘Thriller’ van Michael Jackson. Dat lied vraagt dan ook om een andere sfeer dan Can’t stop the feeling’ van Justin Timberlake . Net zoals dat een spannende speelfilm beter overkomt in een wat donkerder en soberder decor.

Mocht je er niet uitkomen wat betreft locatie, dan denken wij natuurlijk graag met je mee. We zijn inmiddels op veel plekken geweest, dus we kunnen je genoeg suggesties geven. Binnenkort vind je op onze site en speciale locatie-pagina waar je inspiratie uit kunt putten.