Blog

Hoe schrijf je een filmscript?


Bij het maken van een film tijdens onze workshops, of dit nou om een commercial, speelfilm of soap gaat, speelt het script een belangrijke rol. Het script vertelt de boodschap en het genre en zet uiteen hoe de verschillende scènes eruit komen te zien. Maar hoe doe je dat nou, als je nog nooit een script hebt geschreven? Uiteraard helpen onze regisseurs je een eind op weg, maar hieronder vind je alvast wat meer informatie.

Je eigen script schrijven

Natuurlijk lijken de scripts die we schrijven tijdens workshops in de verste verte niet op de scripts die in Hollywood worden geschreven. Dat zijn complete boekwerken, terwijl het bij ons meestal volgekrabbelde blaadjes met hersenspinsels zijn. Toch vormen deze blaadjes de aanzet tot jullie succesvolle eigen film.
Voor de opzet van het script zijn een aantal dingen belangrijk: wat wordt de boodschap van de film en voor wie maken we deze film? Vanuit daar kun je je richten op de opbouw van het verhaal. Kies ook meteen een genre: wordt het een komedie, thriller of drama?

Na het schrijven van het script, kan het filmen beginnen.  Het script vormt dan een handige leidraad tijdens het filmen. Je kunt erop terugvallen als je even niet meer weet welke scène eraan komt en wat er gefilmd moet worden.

Hoe schrijf je het best mogelijke script voor de workshop?
– Verdeel het verhaal in een begin-, midden- en eindstuk
– Verdeel de groep in drieën: ieder groepje houdt zich bezig met een bepaald deel van het verhaal. Wel is het heel belangrijk dat de grote lijnen bij alle deelnemers bekend zijn, anders weten ze ook niet waar ze heen moeten werken
– Zet vervolgens de scenes uiteen van jouw deel
– Bepaal wat de dialogen zijn (hoe goed zijn de acteurs? Is het verstandig om dialoog toe te voegen?)
– Zorg voor een goede afsluiting

Nogmaals, het script hoeft geen precies uitgewerkt boekwerk te zijn. Vaak worden er tijdens het schieten van de scenes nog aanpassingen gedaan in de verhaallijn. Maar een script zorgt er wel voor dat iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt. En dat komt de film alleen maar ten goede!