Blog

Filmen met je telefoon

Tijdens onze filmworkshops gebruiken we professionele apparatuur. Deze camera’s nemen de films in hoge kwaliteit op. Toch kun je met de mobiele telefoons van tegenwoordig ook al een heel eind komen. Er zijn voorbeelden te vinden van prachtige films die enkel en alleen met een telefoon zijn gemaakt. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten bij het filmen met je telefoon.

– Houd je telefoon horizontaal
Hoewel verticaal filmen steeds vaker gedaan wordt en zelfs YouTube verticale video’s ondersteunt, zijn wij nog steeds voorstander van horizontale opnames. Computerschermen, televisies en zelfs onze ogen hebben een breedbeeldverhouding, dus kijken horizontale video’s wat prettiger weg. Film in elk geval NIET én verticaal én horizontaal maar houd het bij één stand. In onderstaande video wordt op een grappige manier uitgelegd waarom verticaal filmen eigenlijk niet kan:

– Vliegtuigstand: door je telefoon in vliegtuigstand te ztten weet je ten eerste zeker dat je niet gestoord wordt tijdens het filmen en ten tweede gaat daardoor ook minder snel de batterij leeg.

– Scherpte en stabiliteit: door gewicht aan je telefoon te hangen, krijg je meer stabiliteit bij het filmen. Je kunt daar iets professioneels voor kopen maar je kunt het ook zelf maken door een elastiek om een zwaar objectje te wikkelen en deze aan je telefoon te bevestigen.

– Opslagruimte: je kent het wel, dat je telefoon aangeeft ‘er is niet genoeg ruimte om een foto te maken’. Het zou  funest zijn als dit gebeurt terwijl je net met je video-opnames bezig bent. Zorg daarom van tevoren dat je genoeg ruimte op je telefoon hebt.

– Licht: De smartphones van tegenwoordig hebben een goede kwaliteit camera, maar goed licht maakt je video’s nog net wat mooier en vooral duidelijker. Overdag moet dit over het algemeen geen probleem zijn (film je binnen kies dan niet voor de donkerste hoek van de kamer) maar ’s avonds wordt het al lastiger. Wil je toch filmen, ga dan bij een lichtbron staan, zoals een lantaarnbaal, neonlicht of desnoods een jukebox.
Pas ook op met achtergrondlicht: als je een persoon voor een raam plaatst, zal zijn of haar gezicht wegvallen in het licht dat van buiten komt.

– Blijf dichtbij: zoomen met je telefoon zorgt vaak voor ruis en een onduidelijk beeld. Blijf daarom dichtbij het onderwerp dat je filmt, dat zorgt voor een scherper beeld.

– Geluid: Ga je bijvoorbeeld muziek onder de film zetten, dan is het niet zo erg dat je wat achtergrondgeluid hoort. Wil je echter dialogen laten horen, dan kun je het beste in een rustige ruimte gaan zitten. Wil je het echt als een prof aanpakken, schaf dan een externe microfoon aan :).