Blog

Teambuilding en lipdub maken: gaat dat samen?

Op het eerste gezicht zou je denken dat het maken van een lipdub (met het playbacken en de gekke dansjes) niks met teambuilding van doen heeft. Maar onze deelnemers merken vaak het tegenovergestelde; een lipdub maken vergt juist veel samenwerking. Je leert je collega’s op een heel andere manier kennen.

Lipdub en teambuilding

Waarom teambuilding en het maken van een lipdub goed samen gaan, kunnen we misschien het beste beschrijven aan de hand van een voorbeeld: Afgelopen week hebben we een lipdub gemaakt met 100 man van een onderwijsinstelling. Deze club werd in zeven verschillende groepen verdeeld en iedere groep kreeg een bepaald stuk op de route die onze cameraman van tevoren in grove lijnen uiteen had gezet. Daarna gingen de groepjes, uiteraard onder begeleiding van onze regisseurs, vol enthousiasme aan de slag om alles uit de kast te halen.

Na een uur oefenen, waarbij onderling al het nodige was afgelachen, was het tijd voor de eerste opname. Bij groepje 1 gaf de regisseur een startsein waarna elk groepje in de startblokken ging staan. Opnieuw deed elke groep z’n uiterste best om goed in beeld te komen. Daarna kwam nog een tweede take, waar de meeste kleine schoonheidsfoutjes eruit werden gehaald. Aan het eind van het lied kwamen alle groepen op één plek bij elkaar waarna ze hetzelfde dansje uitvoerden.

Wij hadden al wel het vermoeden dat het eindresultaat spetterend zou zijn maar de deelnemers zelf hadden natuurlijk geen idee wat ze precies hadden gemaakt. Pas toen ze de lipdub terugzagen op een groot scherm, viel het kwartje echt. ‘Ah, zo zat de route dus in elkaar!’ en ‘Nu zie ik pas wat iedereen heeft bedacht!’ Alles deelnemers moesten ontzettend lachen om elkaar en klapten dan ook allemaal na afloop. Daar werd vast nog lang over nagepraat…

Waarom is een lipdub perfect als teambuildingsactiviteit?
– Je maakt elkaar op een andere manier mee; zingend en dansend
– Iedereen zal met en om elkaar lachen
– Je werkt met elkaar aan hetzelfde eindproduct; als iemand verzaakt, heeft dat meteen effect
– Samen bedenk je leuke danspasjes voor in de lipdub, soms dans je in groepjes
– Af en toe zijn aanpassingen nodig om de lipdub nog beter te maken
– Iedereen krijgt de ruimte om eigen input te leveren
– Jullie hebben een blijvende herinnering die je zo vaak kunt terugkijken als je wil. Je kunt het dus ook gebruiken als men eraan herinnerd moet worden in wat voor leuk team ze zitten 😉

Een voorbeeld, gezien vanuit de lucht!