Blog

De onmisbare rol van de regisseur

Als je naar een film kijkt, denk je er vaak helemaal niet over na wat er tijdens de opnames achter de schermen is gebeurd. Daarvoor wordt je veel te veel in het verhaal getrokken. Maar dat de film die jij kijkt zo is geworden als hij is geworden, is van heel veel factoren afhankelijk geweest. Een onmisbare rol daarin is weggelegd voor de regisseur.

Tijdens onze tv- en filmworkshops (of het nou een commercial, soap of speelfilm is) mag één iemand uit de groep de rol van regisseur vervullen. Diegene neemt dan eigenlijk de taak over die wij tot dat moment toe uitvoeren: leiding nemen, de groep begeleiden, zorgen dat iedereen klaarstaat en vooral ook keuzes maken. Zonder een duidelijke sturing  kan het snel rommelig worden. Uiteraard blijft onze eigen workshopleider continu bij het proces betrokken, zodat we een topfilm maken!

Wat zijn de belangrijkste taken van de filmregisseur?

  1. Aansturen: dit is misschien wel de belangrijkste taak van de regisseur. Het kan tijdens onze workshops best eens voorkomen dat de deelnemers hun aandacht een beetje verliezen, omdat ze bijvoorbeeld onderling veel lol aan het maken zijn. Het is dan aan de regisseur om iedereen weer tot de orde te roepen. De regisseur kan ervoor zorgen dat de workshop binnen de vooraf bepaalde drie of vier uur afgerond wordt.
  2. Overzicht behouden: natuurlijk heeft iedereen de taak om het verhaal van jullie eigen film goed in zich op te nemen. Maar de regisseur kan inspringen als iemand niet meer weet wat er gedaan moet worden of waar we precies in het verhaal zitten. De regisseur denkt mee over logische overgangen tussen twee scènes en zorgt ervoor dat iedereen zijn positie kent.
  3. Keuzes maken: de regisseur is degene die keuzes maakt over de scènes. Was het licht niet goed? Deed iemand niet wat hem was verteld? Dan kan de regisseur ervoor kiezen om de scene opnieuw op te nemen.
  4. Stijl bepalen: voor een film is het niet bevorderlijk als er veel verschillende stijlen worden gebruikt. Dus bijvoorbeeld eerst uit de hand filmen en daarna vanaf statief, de eerste scenes in zwart/wit en dan weer in kleur. De regisseur houdt in de gaten dat er niet te veel stijlbreuk plaatsvindt.
  5. Bepalen wat er op de set gebeurt: zoals eerder gezegd ben je als regisseur de baas. Jij bepaalt dus eigenlijk wat er op de set gebeurt. Vind je het te vroeg voor een drinkpauze? Dan moet er nog even verder gewerkt worden. Het is pas een wrap als jij het zegt 😉

In deze video praat Morgan Freeman over wat iemand tot een goede regisseur maakt.