Blog

Filmen door de jaren heen

Filmen doen wij tegenwoordig met hoogwaardige en hele geavanceerde camera’s, zelfs in onze telefoons zit er een verwerkt. Maar zo is het natuurlijk niet altijd geweest. Een kleine terugblik.

Vanaf 1889 maakte de wereld echt kennis met het filmen. Dit gebeurde toen door middel van projectie en celluloid rollen. De films waren toen in zwart/wit, duurden minder dan een minuut en hadden geen geluid. Vier jaar later in 1893 was de eerste kinetoscoop, ofwel filmprojector, te bewonderen in Chicago. Dit is een soort kast waarin een celluloidfilm door een elektrische motor werd aangedreven. Men kon er geld in gooien en vervolgens een korte animatie bekijken. In die tijd was dit een hele verandering. In 1898 werd de eerste roterende camera ontwikkeld die ‘planning shots’ maakte.

Rond 1900 waren de eerste filmtheaters in de VS te bezoekers, films duurden toen nog maar 15 minuten. Grote wereldleiders grepen deze kans en begonnen met propaganda via films. De Australische film The Story of the Kelly Gang wordt gezien als de eerste avondvullende film, deze duurde 70 minuten. In 1922 was de eerste 3D film ‘’The power of love’’ te zien. Sneeuwwitje en de zeven dwergen werd in 1973 geproduceerd en was de eerste animatiefilm die langer dan een uur duurde. Camera’s zoals wij ze kennen bestaan dus helemaal nog niet zo lang en toch heeft iedereen er zelf al één op zijn telefoon.

Wist je dat:

  • Avatar de meest succesvolle bioscoopfilm ooit is, hij bracht maar liefst meer dan 2,7 miljard dollar op.
  • Titanic was de duurste film ooit, hij kostte 200 miljoen dollar terwijl het bouwen van het echte schip maar 7,5 miljoen dollar kostte.
  • Voor alle Harry Potter films er samen ongeveer 600 verschillende sets zij n gebouwd.
  • Er duizenden brieven zijn geschreven voor de Harry Potter films, toen ze erachter kwamen dat ze te zwaar waren voor de uilen moest alles opnieuw.
  • Grease in eerste instantie een animatiefilm zou worden.
  • Steven Spielberg medeoprichter is van Dreamworks.
  • In de film The Lion King Pumba het eerste personage was die een scheet liet in een film van Disney.
  • Meer dan 50 kinderen salmonella kregen na het uitkomen van de film De prinses en de kikker. Ze hadden allemaal kikkers proberen te kussen.
  • De eerste film waarin een doortrekkende wc te zien was, Psycho was.
  • Sean Connery tijdens al zijn James Bond-films een toupet droeg.

Wil jij nu ook graag schitteren in je eigen (zelfgemaakte) film? Dat kan bij TVworkshop! Samen met je collega’s kun je de sterren van de hemel spelen tijdens jullie teamuitje! En ja, wij gebruiken natuurlijk gewoon de nieuwste camera’s ;-). Klik voor meer informatie hier, of mail je vragen naar info@tvworkshop.nl